torsdag 6 oktober 2016

Open-minded

Det var kul att delta i ett Open Space möte förra vecka, det var coolt att mötets tema var mod och ansvar. Med fyra principer och en lag gör denna mötesform det möjligt för individer och grupper att bli mer effektiva i en föränderlig omvärld.
  • Vilka som än kommer är rätt personer (visdomen att finna lösningar finns i rummet)
  • Vad som än händer är det enda som kunde hända (fokus på bästa möjliga insats i nuet. Att inte oroa sig för vad vi “skulle ha gjort om…”)
  • När det än börjar är det rätt tid (kreativitet kan inte styras)
  • När det är slut så är det slut (allt har ett slut men när det är slut vet vi inte. Ett ämne kan behandlas på kortare/längre tid än planerat)
Använd fötterna (Lagen om rörlighet) - Om du som deltagare upptäcker att du befinner dig i en situation där du varken lär dig eller kan bidra med något har du eget ansvar för att flytta dig till en annan plats, till exempel till en annan arbetsgrupp. (http://openspaceconsulting.com/om-open-space-metoden)

Jag gillar grundarens idé. Om det allra mest givande hade varit kaffepauserna under en konferens, gör då konferensen till en hel dags kreativ kaffepaus!

Jag tycker också om principen "Vad som än händer är det enda som kunde hända" och lagen om rörlighet. Detta kan vi använda i nästan alla vardagliga situationer.

Det ska bli kul att gå på "2016. Open House Stockholm!". Allmänheten bjuds in till gratis guidade visningar av stadens mest spännande byggnader och platser när den internationella festivalen Open House äntligen har premiär i Stockholm den 7-8 oktober. https://www.openhousestockholm.se/

Jag gillar idén. Tack Victoria Thornton som grundade Open House i London 1992. Hennes mission var att riva barriärerna mellan arkitektkåren och allmänheten. Därför bjöd hon in Londons invånare till öppet hus där de fick chansen att uppleva hur arkitektur utvecklar staden.

Tal Ben-Shahars mål i undervisning i positiv psykologi "is to create a bridge between the Ivory Tower and Main Street, to bring together the rigor of academia and the accessibility of self-help...If the class has a rigorous academic foundation, which it does, then why not try to help people lead better lives?" Jag gillar idén.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar