lördag 27 juni 2015

Mannen som uppfann Amerika

P36. Till hans favoriter hörde Johan Bunyans "Kristens resa", som med sin klara, återhållsamma prosa gjorde ett djupt intryck, liksom det centrala temat i boken att både individen och mänskligheten gör framsteg genom att ständigt öka sitt vetande och genom att lära sig något av sina motgångar.

P43. Nu började Benjamin Franklins resa ut i livet. Han skulle få göra nya erfarenheter och konfronteras med både gott och ont, och framför allt lära sig en del om egna och andras svagheter.

P56. "Handen och anden", det vill säga att kombinera materiellt skapande med mycket tankeverksamhet, det var själva livsluften för Benjamin Franklin.

P239. Bakom hans framgång låg strävsamhet, idérikedom, affärssinne, social begåvning och sunt förnuft, egenskap som amerikaner även idag värderar högt. Han uppmanade sina landsmän att vara sparsamma, flitiga och inriktade på att öka sina kunskaper och sitt välstånd, och han uttryckte dessa värderingar i sin självbiografi och i "The Way to Wealth".

P241.
Genom hela sitt liv visade Franklin en enastående vitalitet. Han var nyfiken och ständigt sysselsatt med att skaffa sig nya kunskaper, förverkliga sina idéer och dela med sig av det han inhämtat.

ur BENJAMIN FRANKLIN - mannen som uppfann Amerika (av Lennart Oldenburg)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar