lördag 13 december 2014

Val i livet

Livet är fullt av val. Ditt unika liv är resultatet av dels det som dina föräldrar valt åt dig och dels det du själv valt.

Att dina föräldrar valde en engelsk skola åt dig har resulterat i att du förmodligen har bättre kunskap i engelska än det du skulle haft om du gått i en svensk skola när du gick ut grundskolan. Det betyder inte att du har bra kunskap i engelska när du är 20 år.

Att du själv väljer att dricka vatten istället för läsk kan bidra till bättre hälsa.

Att du själv väljer att träna regelbundet bidrar säkert till en starkare kropp och klokare knopp,.

Att du själv väljer att läsa filosofi bidrar till att du har kritisk tänkande vilket kan hjälpa dig att göra många bra val i framtiden.

Alla beslut och handlingar handlar egentligen om att välja. Ett beslut är ett val, du väljer mellan 1 och 0. Finns det fler alternativ har du ändå vägt ett alternativ mot ett annat, och det vinnande alternativet (eller det förlorande alternativet beroende på metod) mot nästa alternativ, och så vidare.

"Från ord till handling" är ett val. Du valde att genomföra ett beslut, det du har bestämt.

Att avsluta din handling är också ett val. Du valde att inte ge upp vid problem, du valde att lösa problemet istället.

Att lösa problem effektivt är också ett val om du har tänkt på flera lösningsalternativ.

De som har disciplin väljer att uppskjuta belöning, väljer att lösa problem istället för att skjuta upp det. De som undervikar problem kan bara få fler/större problem. Vi alla väljer de bättre alternativ med disciplin fr.o.m. nu, ok? :-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar